Tekenen en schilderen

Sinds een kleine twintig jaar heb ik het tekenen en schilderen weer opgepakt. Het is begonnen omdat ik betrokken raakte bij Kolibrie, een onderlinge besloten tekenclub. Ik heb geen artistieke pretenties: het is voor mij gewoon een leuke hobby.

Ieder jaar gingen we een week naar Binche in België waar we een kasteeltje huurden. Omdat deze locatie na 2006 niet meer beschikbaar was, gaan we nu naar Reedpool in de buurt van Ruiselede.
Er wordt veel muziek gemaakt, veel gelachen maar het voornaamste blijft toch het tekenen en schilderen onder de artistieke leiding van Jan Lenoir.
Een aantal jaren lang werden er gedichten ingebracht. Nu maken we allemaal wat rondom een bepaald thema. Een overzicht van wat met Kolibrie te maken heeft kun je hier vinden.

Naar aanleiding van Kolibrie ben ik op tekenles gegaan, eerst bij Kobi Wapenaar, een Amersfoortse kunstenares, toen een jaar bij Collage in Hoevelaken (portret- en modeltekenen). Vanaf 2002 bij de Vrije Academie (een onderdeel van de Scholen in de Kunst in Amersfoort) onder leiding van Gerry Kraan en Anne Marie Spijker. Daar ben ik echt met schilderen begonnen.

Er zijn een aantal onderwerpen die mijn belangstelling hebben:

Voor het grafische werk heb ik The Gimp gebruikt, een uitstekend beeldbewerkingsprogramma uit de Open Source-wereld. Het is aanmerkelijk krachtiger dan een programma als Paintshop Pro. Of het inderdaad de vergelijking met Photoshop kan doorstaan, kan ik niet beoordelen. En (voor de mensen die niet zo thuis zijn in Linux): er is een Windows-versie die ook uitstekend werkt.
Zoals de index-pagina's al aangeven: de HTML-presentaties zijn gemaakt met een eigen script en gebruiken een Javascript-tool photoslice.